Naturalne spalacze tłuszczu

2017-11-09T11:13:56+00:00 09.11.2017|Tags: , , , , |

Zielona kawa, karczoch, czerwona herbata… to tylko kilka przykładów naturalnych spalaczy tłuszczu. Wiele dostępnych i codziennie zjadanych przez nas owoców, warzyw i przypraw ma właściwości redukujące tkankę tłuszczową. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dziś przybliżymy Wam te najciekawsze.

Karczoch jest moim numerem jeden. Dlaczego?

  • Zawiera cynarynę oraz kwas chlorogenowy. Substancje te pobudzają wydzielane żółci w wątrobie. W naturalny sposób przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza brzusznej, której obecność może być przyczyną chorób metabolicznych (np. cukrzycy).
  • Ponadto karczoch ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zalecany jest dla osób z podwyższonym cholesterolem, obtłuszczeniem wątroby oraz z podwyższonymi enzymami wątrobowymi. Wspomaga detoksykację i regenerację wątroby przez zwiększone wydzielane żółci, o czym była już mowa wyżej.
  • Działa także diuretycznie i moczopędnie.
  • Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny, która bierze udział w procesie przemian węglowodanów, kwasów tłuszczowych m.in. hamuje rozkład tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm.
  • Zawiera inulinę, która posiada właściwości podobne do błonnika, ma bowiem zdolność do wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu daje uczucie sytości i zapobiega napadom głodu. Inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych oraz korzystnie wpływa na system immunologiczny.

Herbatka z karczocha przynosi ulgę po jedzeniu zbyt obfitym lub tłustym. Świetnie sprawdza się w trakcie świąt i innych imprez okolicznościowych. Pomoże usunąć wzdęcia i poprawi trawienie. Jest także moczopędna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się następnego dnia po spożyciu alkoholu.

Istotna uwaga: karczoch nie zalecany jest dla osób z usuniętym pęcherzykiem żółciowym (do 5 lat po usunięciu).

Zielona kawa i czerwona herbata

Jak donoszą liczne badania ekstrakt z zielonej kawy ma istotny wpływ na redukcję masy ciała m.in. ze względu na obecność kwasu chlorogenowego (ten sam, który znajdziemy w karczochu). Oprócz tego, że jest naturalnym spalaczem tłuszczu, zielona kawa stabilizuje poziom glukozy we krwi. W związku z tym, picie jej naparu hamuje apetyt oraz pobudza metabolizm. Przydatne zwłaszcza dla osób „uzależnionych” od słodyczy.

Czerwona herbata, o czym mało kto wie, produkowana jest dokładnie z tej samej rośliny, z której wytwarza się herbatę czarną, czyli tą, którą popijamy w naszym kraju najczęściej. To, co te dwie odmiany różni, to stopień fermentacji, któremu są poddawane herbaciane liście: dłużej leżakuje herbata czerwona.  Substancje czynne, które znajdziemy w herbacie czerwonej to: polifenole, taniny, olejki eteryczne. Napar z czerwonej herbaty działa:

  • Pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów;
  • Reguluje przemianę materii;
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie;
  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy: fluor, wapń, mangan;
  • Filiżanka czerwonej herbaty wypijana codziennie ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby;
  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój;
  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne;
  • Wzmacnia organizm.

Warto korzystać z naturalnych spalaczy tłuszczu!

About the Author:

Ukończyła wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Od dwóch lat współpracuje z Centrami Naturhouse w Polsce.